Crònica de la jornada de debat de Ciutat Gegantera de Catalunya

El passat 30 de març de 2019 al Centre Cívic “Les Tovalloles” de Sant Feliu de Llobregat tingué lloc una nova jornada de debat sobre la Ciutat gegantera.

La jornada començà a les 10 del matí amb la inauguració oficial per part de Manel Martinez, regidor de cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Valentí Serra, president de l’ACGC i de Joan Piqué, vicepresident de l’ACGC.

S’encetà el debat amb la intervenció d’en Jan Grau aportant reflexions a la festa. Idees tangibles i objectives per treballar posteriorment a les taules de treball: “Volem seguir celebrant la festa? Perquè ha de servir? Les colles saben d’on prové la festa? L’actual Ciutat Gegantera hauria de respondre a les necessitats actuals de les colles.”

Posteriorment, Meritxell Royuela proposà una enquesta telemàtica a tots els assistents per despertar els records i la subjectivitat dels presents envers les festes ja celebrades.

Això va permetre començar a treballar en les diferents taules, definint les principals idees, conceptes i problemàtica de cadascun d’ells:

  • Conceptes: sabem què celebrem com i perquè? Hem d’acotar quina és la Ciutat Gegantera que volem. Quina ha de ser la implicació de l’ACGC i de la colla organitzadora. Ciutat Gegantera ha de significar qui organitza la festa o qui representa l’ACGC i fa ballar la imatgeria arreu durant tot l’any.
  • Activitats: primer cap plantejar quin tipus de festa volem per plantejar-ne les activitats. Si entenem la festa amb un model similar a l’actual hauria d’encabir-hi activitats infantils, visites guiades o activitats pròpies de la localitat per conèixer més la població on se celebra, garantir la pervivència de la mostra de balls optimitzant-ne l’escenografia, teatralitzant-lo, fent participar diferents tipus de balls i de gegants, proposta de passejada nocturna, concert pels geganters, facilitats per a la pernoctació. Proposta que l’acte de traspàs (curt i àgil) passi a fer-se dissabte.
  • Actes propis: protocol institucional, protocol organitzatiu i protocol social. Es detecten problemàtiques com són millorar estones d’espera de les colles fins que arriben les autoritats, el pressupost del monument (n’hi ha prou amb una placa?), quin paper tenen gegantons i capgrossos? S’ha de limitar la passejada i exposició de gegants (plantada)?
  • Compromisos: cal fer pedagogia a totes les colles i sobretot a les que es proposin com a organització de Ciutat Gegantera el que això implica, el que representa, assumir compromisos i fomentar la qualitat en les sortides de la imatgeria de l’ACGC.

Finalment, els assistents van estar d’acord en que faran falta més espais de debat per seguir discutint tots els punts específics i redactar un consens. Es decideix la creació d’una comissió específica dedicada a treballar i vetllar Ciutat Gegantera: una comissió multidisciplinar, transversal i multigeneracional, per assegurar diferents punts de vista i cobrir múltiples vicissituds.

El debat continua obert: en properes ocasions seguirem construint les diferents línies de treball. Entre tots aconseguirem la Ciutat Gegantera que volem i ens mereixem!

Cap comentari

Sorry, the comment form is closed at this time.