País Gegant posa en valor el Ball de Gegants i de l’Àliga

El passat dissabte, 22 d’octubre, el Museu de Badalona va acollir la que fou la cinquena sessió del Congrés de Gegants i Imatgeria Festiva “País Gegant”. Des de la comissió organitzadora s’escollí l’antiga Baetulo com a seu pel fet que la seva colla és una de les que més ha treballat i vetllat pel ball de gegants i la música.

20161022101613 badalona_paisGegant_ballsCal dir que,tot aprofitant l’avinentesa, des de l’Agrupació s’ha editat un cens de balls de gegants, en què s’han documentat més de 470 balls de tot el país.

La sessió es va iniciar amb la benvinguda per part de la regidora de Cultura, la Sra. Laia Sabater, i el president de l’Agrupació, el Sr. Amador Codina. Seguidament, Albert Abellán prengué la paraula amb “Els balls de gegants, evolució i procés”, en què s’exposà l’evolució entorn del ball de gegants.

Després, i a càrrec d’Àlex García, es féu una ponència sobre l’elaboració de coreografies. García explicà el procediment a l’hora de fer una coreografia i proposà una classificació de balls segons la funció de cadascun.

Ja per finalitzar la jornada del matí, Adrià Abellán, músic i coreògraf, analitzà les diverses tipologies de músiques que envolten el món geganter. La seva ponència analitzà la problemàtica del món geganter amb la música que acompanya.

20161022193354 badalona_paisGegant_ballsDesprés del descans pertinent per a dinar, fou el moment d’emprendre el debat amb una taula rodona en la qual intervingueren Jan Grau, Adrià Abellán i Montse Garric, moderats per l’historiador Nil Rider. Tots plegats entraren en un intens debat entorn de la valoració del ball dins la societat actual.

Jan Grau i Ramon Saumell foren els encarregats de fer una anàlisi als balls de l’Àliga, que es troben arreu del territori català.

Per la seva banda, Montse Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, féu una anàlisi de les tipologies de balls de gegants i aprofità per fer una proposta de classificació segons el nombre de figures participants.

La sessió finalitzà amb un taller de pràctiques de balls a càrrec d’Oriol Rodríguez, cap de colla de la Colla de Geganters de Badalona.

Cap comentari

Deixa un comentari