País Gegant reobre el debat entorn els caps de festa

El passat dissabte, 30 de maig, el Centre Cívic El Social de Terrassa va acollir la quarta sessió de País Gegant, nom que identifica el Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva a Catalunya. Així, Terrassa agafa el relleu a les sessions fetes a Olot, Solsona i Berga.

20150530-terrassa01La sessió s’inicià sobre les 10.00 h amb la benvinguda per part de les entitats organitzadores d’aquesta sessió: Amador Codina, per part de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i Amadeu Aguado, regidor de Cultura de Terrassa.

La primera ponència anà a càrrec de Jaume Bernadet, conegut com a “Jaumet”, que explicà la trajectòria de Comediants en la utilització de capgrossos i nans en els seus espectacles. Toni Serés, tècnic de la Generalitat en cultura popular, explicà les característiques i les singularitats de les màscares, els capgrossos i els esparriots a escena. Seguidament, Jan Grau féu una ponència sobre les diverses tipologies, els estils i les funcions dels caps de festa. I, ja per cloure la sessió matinal, en Jordi Grau, artesà i constructor geganter, exposà la particularitat, la comoditat i la portabilitat dels capgrossos i nans.

20150530-terrassa03Després del dinar, Marc Galí, que entrà portant el seu propi capgròs, inicià les ponències. Ell, estudiós de la cultura popular egarenca, féu una explicació de l’origen de la festa del Capgròs de l’any a Terrassa. Seguidament, Montse Garrich, gestora cultural i membre de l’Esbart Català de Dansaires, féu un repàs a les diverses tipologies de balls, danses i coreografies dels nans i capgrossos.

Per acabar, es féu la taula rodona en què Siro Gorgojo, Jan Grau, Jordi Grau i Montse Garrich van debatre sobre la funcionalitat dels capgrossos i nans dins la festa. La taula fou moderada pel president de la Coordinadora de Terrassa, Manel Tomàs.

La sessió finalitzà amb la projecció de l’obra “El Somni d’un Capgròs”, produïda l’any 2000 per l’Agrupació, Comediants i Capgrossos de Capellades amb motiu de la primera Trobada Nacional de Capgrossos.

Text i fotos: Xavier Navarro

Cap comentari

Deixa un comentari