Solsona acull la segona sessió del congrés País Gegant

La ciutat de Solsona va celebrar el passat dissabte 15 de Novembre la segona sessió del congrés País Gegant, dedicada a les Cases de la festa.

La utilització de les cases de la festa com espais d’exposició i interpretació de tota mena de festes i de  figures s’han convertit en una eina molt útil per la difusió de la festa.

Foto de grup de bona part dels ponentsEl programa d’actes va començar a les 10,00 hores amb la inauguració de la sessió per part de Jordi Solé, macip en cap dels Geganters de Solsona, Amador Codina, President de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Lluís Puig, Director general del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana i David Rodríguez, Alcalde de la ciutat de Solsona.Taula rodona

 

La primera ponència va anar a càrrec d’Oriol Cendra, per introduir-nos a conèixer i interpretar què són, com són i la funcionalitat de les cases de la festa. Posteriorment, es va realitzar la pausa-cafè.

La següent ponència ens va permetre conèixer una de les cases de la festa més popularment coneguda per tothom: La Casa de la Patum de Berga a càrrec d’Albert Rumbo. Més tard va ser el torn de la Casa de la festa de Vilafranca del Penedès, un dels primers espais de la festa a càrrec de Lídia Romeu i Àngel i Hom i per finalitzar la sessió matinal, en Xavier Cordomí, ens va apropar a conèixer la Casa dels Entremesos i les Festes de la Mercè i Santa Eulàlia de Barcelona.

Quarto dels gegantsDesprés de la pausa per dinar, en Jan Grau ens va presentar i donar a conèixer la que es sense dubte, l’espai de referència a nivell internacional sobre les cases de la festa: La Maison des Géants d’Ath. Seguidament, En Carles Freixes i Pere Cuadrench ens van presentar i explicar els avantatges i inconvenients pel valor turístic, identitaris i patrimonials sobres les figures de la festa coneixent així, no només la importància de les figures dins de la festa Solsonina i d’altres pobles, sinó també, el valor i apropament al poble que tenen les cases de la festa.

Abans de finalitzar la sessió de tarda, va ser torn de la taula rodona amb la participació d’Oriol Cendra, Xavier Cordomí i Jaume Cuadrench i sota la moderació de Noemí Vilaseca, sobre el futur de les cases de la festa.
Finalment, tots els participants i solsonins, van poder gaudir d’una visita guiada pel Quarto dels Gegants de Solsona i la presentació d’un magnífic audiovisual de la Festa Major i del Quarto dels Gegants de Solsona.

Text: Robert Quirantes

Fotos: Gerard Picó

Cap comentari

Deixa un comentari