Una trobada de gegants internacional difícil d’oblidar

Reus ha viscut aquests dies una intensa agenda gegantera que ha fet que per alguns dies aquesta població s’hagi convertit en l’epicentre del món geganter a escala internacional.

Tots els somnis que ens plantegem són sovint difícils d’aconseguir. Aquest n’era un, d’aquells que costen de fer realitat i per fer-ho cal molta feina, enginy i constància. Ho hem aconseguit, un somni fet realitat, la celebració del Congrés i la Trobada Internacional d’Imatgeria Festiva Món Gegant ha estat tot un èxit. Tants dies esperant aquest moment i ja ha passat, però el dolç record d’aquest esdeveniment gegantí sempre estarà present als nostres cors.

El Congrés va omplir de teoria la Sala Santa Llúcia de Reus, amb ponents de primer nivell que van exposar diferents qüestions del món geganter, des de diferents punts de vista i realitats diferents, però tots amb un mateix denominador, l’estima cap als gegants i les ganes d’aprendre coses noves. Dijous 12, divendres 13 i dissabte 14 al de matí va ser el torn de la teoria, de conferències, audiovisuals, taula rodona, debats… però ara calia posar-ho en pràctica. En acabar el Congrés, els carrers de Reus van rebre amb molta sorpresa i admiració els gegants forans que arribaven de molt lluny per fer que gaudíssim de les seves danses.

Els gegants van arribar fins a la Plaça del Mercadal on els geganters/es i els reusenc/es els van rebre amb molt caliu veient impressionants les grans dimensions d’alguns i el contrast entre gegants de diferents parts del món. Van romandre plantats a la Plaça sota la mirada atenta dels més petitons, que tenien una oportunitat històrica de veure uns gegants difícils d’admirar a les nostres contrades. A la tarda, un cercavila va tornar a fer dansar les figures i una mica més tard, una mostra de balls va tancar una tarda gegantera impressionant.

A la nit, va ser el torn de la gresca i la germanor entre geganters d’arreu, amb un concert ofert per la Banda de la Festa Major de Reus, que va omplir la Plaça del Mercadal dels sons més tradicionals de la Festa Major de la ciutat. Una barreja de rock i instruments tradicionals que va enamorar des del primer moment al públic assistent.

L’endemà va ser l’esclat final de festa, amb l’arribada d’una representació de gegants emblemàtics de Catalunya per oferir el bo i millor dels gegants a casa nostra als nostres convidats forans, una mostra representativa de les figures i colles de geganters i grallers d’arreu de les nostres contrades. La Plaça de la Llibertat de Reus va ser el magnífic escenari d’una de les trobades més impressionats mai vistes al nostre país. A una banda, els convidats internacionals i els organitzadors de la trobada, a l’altre la representació catalana formada per colles de primer nivell com són els Gegants de la Ciutat de Barcelona, del Pi, Vilanova i la Geltrú, Amer, l’Arboç, Cardona, Castellterçol, Matadepera, Montblanc, Montbrió, Riudoms amb el seu impressionant cavall, Tarragona, Tivissa, i Vic.

A l’altra banda els internacionals, encapçalats pels organitzadors, els Gegants de Reus i els Gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Cataunya, i els forans de Reuzengilde Geraardsbergen (Flandes), León (Nicaragua), Gezellen van’t Groot Volk (Lier/Flandes), Maastricht (Holanda), Perpinyà (Catalunya Nord), Xàtiva (País Valencià), Tudela (Navarra) i Maó (Menorca).

El cercavila va tornar de nou a la Plaça de la Llibertat on es va fer el fi de festa amb els balls de tots els gegants participants, els balls protocol·laris, entrega de records i parlaments.
Cap al migdia la festa es donava per clausurada, plegant i guardant les figures i amb un dinar de germanor entre les colles i cap a casa de nou.

Se’ns dubte aquesta trobada de gegants serà difícil d’oblidar, moltíssimes gràcies Reus per aquesta magnífica organització i hospitalitat, heu estat a l’alçada d’un esdeveniment d’altura, sempre us estarem agraïts i també a tots els que heu fet possible aquests dies de gegants, mai ho oblidarem!
Som un món gegant!

Imatge de capçalera: Gerard Picó

Cap comentari

Sorry, the comment form is closed at this time.